"חורבות מן ההווה" משרטט את מסלולי הנדודים של בונקרים צבאיים, שמאז ראשית המאה העשרים משוטטים בהתמדה על פני הגלובוס: בונקרים שראשיתם בדרום אפריקה של מלחמת הבורים ואחריתם בחומת ההפרדה שהקימה ישראל לאורכם של השטחים הכבושים, ואשר בתווך הוקמו באלפיהם לאורך גבולות צרפת, אנגליה וגרמניה, לחופי האוקיינוס האטלנטי, ובפנים הארץ של אלבניה תחת שנות הדיקטטורה הקומוניסטית.
על־אף שסימנים של הרס והזנחה גורמים להם להיראות כשרידיו של עידן קדום, הבונקרים הללו הם חלק בלתי נפרד מתקופתנו אנו: תוצר של פורענויות המאה העשרים, חלל שבו מהדהדים עדיין קולותיהם הנשכחים של אלו שאכלסו אותם, ושל אלה שנגדם הופנו. בהכילם את עוביו של החומר ואת פגיעותו לנוכח הזמן, הבונקרים הם נופים ארכיטקטוניים של יופי מוזר, שובה לב; צורה אסתטית יקרת ערך, השופכת אור על פגיעותם ועל שבריריותם של מפעלות האדם, כדי לפתוח, מתוך החורבן והאלימות, אפשרויות חדשות של עבודת זיכרון.
פרולוג: וו. ג. זבאלד, ולטר בנימין והיסטוריית
הטבע של ההרס
פילבוקסים: היסטוריה של אלימות, כיבוש וטרור
ירושות קולוניאליות
פילבוקסים באלבניה: "העולם כולו נגלה אל בני האדם מבעד לחלון הבונקר"
גדר ההפרדה: פילבוקסים בישראל/פלסטין
בטון
אירופה: הווה
אחרית דבר: אבּי ורבורג ומחברות המלחמה הגדולה
14-08-2018 איתן בר יוסף, הארץ
ספרו של גיש עמית מציע היסטוריה קצרה של פילבוקסים, מבני ביטחון ומצודות צבאיות במקומות ובהקשרים מגוונים. הוא נכנס לעובי קורות הבטון, משלב הרהורים אלגיים ומצביע על השורשים והמאפיינים הקולוניאליים של הפרויקט הציוני
11-04-2018 אסתר זנדברג, הארץ
בעוד האבן היא חומר הבנייה של חורבות העבר, הבטון המזוין המחוזק בברזל הוא חומר הגלם של חורבות מן ההווה, כפי שהן נפרשות בספרו החדש של חוקר התרבות הד"ר גיש עמית "חורבות מן ההווה: בונקרים ופילבוקסים המאה העשרים" (הוצאת פרדס), העוסק בשרידי מוצבים מבטון, חומר בנייה נגיש, גמיש וזול יחסית שגויס לצורכי הרג, כיבוש, גירוש, פיקוח. אם על האבן הוטל להשיג תהילה וחיי נצח למונומנטים אחרי מותם, הרי משימתו של הבטון היא ליצור מבנים שהם מעין שרידים כבר בחייהם. אדריכלות הבטון בישראל, הברוטליזם, היא דוגמה אזרחית נוקבת. לכאורה, זהו הביטוי המזוקק ביותר, הטכנולוגי, התרבותי והסמלי, לקיום הישראלי בארצו ואחיזתו בקרקע.
29-03-2018 גיש עמית, העוקץ
בספרו החדש מתבונן גיש עמית על מסלול הנדודים של הפילבוקס, ודרכו על תנועתו של הקולוניאליזם האירופי על פני הגלובוס – עד ימינו. קטעים מתוך "חורבות מן ההווה".