השדות באפריקה פותח צוהר אל עולמם של חוקרים ישראלים העוסקים בגיבוש ידע אודות אפריקה. האוסף מעלה שאלות בנושא מתודולוגיה, חוויות מהמחקר וסוגיות שונות שעומדות בפני חוקרים ישראלים בתהליך עבודת השדה. המחברים כולם פונים ליבשת כתחום ידע, ותרומותיהם השונות משקפות גיוון דיסציפלינארי, גיאוגרפי ועִתִּי עצום. מקום המפגש בין המאמרים השונים הוא השאיפה המשותפת לתרום למחקר מושכל על “אפריקה”. ספר זה מציע תובנות על המורכבויות, הדילמות והחוויות שמאפיינות את תהליך הבניית הידע על היבשת כיום. פירות המחקרים תורמים להבנת העולם כולו ומאתגרים את הנחות היסוד של דיסציפלינות רבות, כמו היסטוריה, אמנות, לימודי דתות, פילוסופיה, סוציולוגיה ומדעי המדינה.
“האוסף לוקח את הקוראים למחקרים שעניינם שונה לחלוטין זה מזה, כמו גם למחוזות אפריקנים רחוקים זה מזה, הפרוסים בין ניגריה, גאנה, מאלי, מלאווי, זימבבואה, טנזניה, קניה, אתיופיה, ואף ‘אפריקה בישראל’. משותפת לכולם התבוננות רגישה ורפלקטיבית בתהליך הפקת הידע המחקרי, העיסוק בגבולות וביחסי כוח, והנגיעה האישית ברגשות אנושיים, על הדמיון והשוני ביניהם. פרקי הספר מהדהדים זה את זה, והקריאה בו כמכלול אחד פורשת בפנינו תמונה רחבת היקף ומאלפת של האתגרים המיוחדים שחקר יבשת זו מעמיד בפני הבאים ללמוד את סודותיה. השדות באפריקה הוא ספר הומניסטי להפליא, המהווה צוהר מחדש וחשוב להתבוננות קרובה בשלל המורכבויות הכרוכות במחקר באפריקה, כמו גם מקור השראה לקראת מחקר עתידי, שכולנו תקווה כי יתפוס נפח הולך וגדל בשנים הבאות.”
(פרופ’ הגר סלמון, האוניברסיטה העברית בירושלים)
“לב לבו של הספר עוסק בשאלה כיצד ידע הולך ונבנה, וכיצד המפגש עם שותפים למחקר בתחום מאפשר לנו לדבר בביטחון על העולם בו אנו נתקלים. זהו אינו קובץ של מאמרים, אלא אוסף ערוך המעיד על חזון משותף.”
(פרופ’ סטיב קפלן, האוניברסיטה העברית בירושלים)
מבוא - לין שְלֶר עבודת שדה בקרב אומני פַאס, מרוקו - אורית ואקנין־יקותיאלי לגלות שאת אישה לבנה: עבודת שדה במאלי - נהרה פלדמן אשֵמה עד שיוכח אחרת: הביורוקרטיה של המחקר ככלי פוליטי בזימבבואה - נועה לוי גלובלי ומקומי: שאלות אתיות ומתודולוגיות בחקר אקדמיות לכדורגל בגאנה - איתמר דוּבּינסקי של מי הסיפור הזה? אג'נדות סותרות באיסוף היסטוריה שבעל־פה בניגריה - לין שְלֶר כתבי הקודש כמתווה להיכרות: זהות יהודית־ישראלית מורכבת במפגש עם נצרות שמרנית בקניה - יונתן ניסים גז לחיות את שדה המחקר: אתנוגרפיה של פיתוח אפריקאי משולב בדאר א־סלאם - יעל אָבֵּסִירַה "באופן אוטומטי, זה המקום הכי טוב": עבודת שדה, משפחות ואיידס במלאווי - ענת רוזנטל סֶרֶנְדיפּיוּת בשדה: יד המקרה כגורם מפתח בעבודת שדה בגאנה - דיויד גוֹס תרגום ככוח מעצב: דינמיקה של ידע בעבודה עם מתורגמן בקניה - הילה סגל־קליין "דברים שרואים מכאן לא רואים משם": אתגרים ודילמות במחקרי שדה - גליה צבר