המונח "נכְַּבַּה" נעדר כמעט לחלוטין מהשיח הציבורי בעברית בישראל עד ראשית המילניום הנוכחי; כיום זהו מונח שגור וכמעט טריוויאלי. ספר זה הוא יומן מסע של איתן ברונשטיין אפריסיו, היוזם והמוביל של שינוי דרמטי זה. הספר מתחקה אחר התהליך שאפשר את השינוי, ומציג ממצאים מפתיעים ותובנות חדשות בנוגע ליחסם של הישראלים אל הנכבה ואל זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים.
לטענת המחברים, הנכבה לא הייתה נקודת ההתחלה של תהליך נישול הפלסטינים משטחי מדינת ישראל של היום אלא שיאו. תהליך זה החל עם ההגירה הציונית לשטחי פלסטין ההיסטורית, אי אז לקראת סוף המאה התשע־עשרה, ונמשך ברצף עד ימינו. ועם זאת, לאורך השנים נעשה מאמץ שיטתי וממסדי להכחיש את התופעה ולהדחיקה. הספר מתאר מאמץ זה בד בבד עם המאבק הנחוש שנוהל נגדו. בין דפיו גלומה תקווה שהדור החדש של הישראלים ישתחרר מהתביעה לאדנות בלעדית על הארץ ויכיר באפשרות של שותפות שווה בין כל תושביה ואוהביה, ובכלל זה הפליטים הפלסטינים.
ברקע הסיפור הלאומי מהדהד גם סיפורם האישי של המחברים, זוג לחיים ולמאבק הפוליטי: הוא עלה לארץ בילדותו, גויר, נקלט בקיבוץ, גויס לצבא ורק בגיל מבוגר, והוא כבר אב לילדים, כרת גט כריתות עם הציונות; והיא, בת לאם יהודייה ולאב מוסלמי שנעקר מביתו בידי השלטון הישראלי, החליטה למרות הכול להישאר בישראל ולהקים בה את משפחתה.
תודות
הקדמה (יהודית כל כך)
לשוב הביתה
קלאודיו הארגנטינאי נעשה איתן הישראלי
זוכרות: מרעיון לארגון פעיל
השפה הפוליטית של זוכרות
נכבה ביום העצמאות
סיורים ומיפוי נגדי: לְאַתְגר את הָהָבְנָיָה הציונית של המרחב
סיפור ההצלחה של זוכרות: סימנים והסברים
סודות במשפחה: עדויות אנשי פלמ״ח על הנכבה
קיצור תולדות הנַכְּבַּה בישראל
עמדות הישראלים על הנכבה וזכות השיבה: סקר דעת קהל
יוסי וג׳וזף נפגשים: מי האורח ומי בעל הבית?
סוף והלאה
נספחים
02-06-2018 יוסי ברנע, הגדה השמאלית
סוגית הזהות והמאבק הפוליטי הכרוך במושג הנפיץ "זכות השיבה" הן סוגיות מרכזיות בספר ומעניין מבטו של איתן עצמו המציין ש"אני חושב שהקשר לזוכרות מעניין, כי הרי זוכרות הוא ארגון שעוסק בזיכרון המודחק של היווצרותה ולידתה של מדינת ישראל, והנה מתברר שגם הסיפור האישי שלי, סיפור היעשותי יהודי וישראלי, היה תהליך כאוב ומורכב שזכרונו עמום ומודחק".
21-04-2018 תום פסח, העוקץ
למרות הפנייה ימינה של מרבית הציבור הישראלי, שיעור ההיכרות של דוברי העברית עם המונח "נכבה" הולך ועולה משנה לשנה, במידה רבה הודות לפעילותו של ארגון "זוכרות". ספר חדש מספר את סיפורו של הארגון.
03-03-2018 יוסףה מקיטון, בלי גאולה
הקריאה ב"נכבה בעברית – יומן מסע פוליטי" מאת איתן ברונשטיין אפריסיו ואלאונור מרזה ברונשטיין היא מורכבת עבורי. אלאונור ואיתן חברות שלי והמסע הפוליטי המתואר הוא מסע שהשתתפתי בו. בנוסף, הספר מאד מגוון בסגנון הכתיבה שלו. רובו כתוב כשיחות, לעיתים כראיון עיתונאי ולעיתים באווירה זוגית ואף רומנטית בין אלאונור ואיתן כשאלאונור שואלת שאלות או מעירה הערות קצרות ואיתן בתפקיד המרואיין. בנוסף לשיחות הספר כולל פרק תיאורטי על אופן הפעולה של ארגון "זוכרות", פרק היסטורי על גלגולה של הנכבה בשיח הישראלי-יהודי, סקר עם תוצאות מפתיעות של עמדות הציבור היהודי בסוגיית השיבה ושני מסמכי-ייסוד של ארגון זוכרות מאת איתן ברונשטיין ונורמה מוסי. הדילוג בין הסגנונות השונים תרם לקריאות ולקלילות שהספר מבקש ליצור, כשבסופו של דבר עולה מכל הרכיבים סיפור אחד.