מאיר (37), מסעדן: "[...] אם פעם דיברנו על עניים שהיו ברחובות ולא היה להם מה לאכול, היום מדברים על עניים שיש להם בתים, ומקרר ומכונת כביסה, אבל הכול הולך להתפרק בגלל החברה והתנאים שאנחנו חיים בהם. על פניו יכול להיראות שאנשים שמחזיקים בית, ויש להם ציוד בסיסי, הם מבוססים, אבל בפועל הם עניים".
בראשית שנות האלפיים חלחלה לתודעה הישראלית תופעת העוני החדש: תחושת עוני של נשים וגברים נורמטיביים, בעלי השכלה ומקצוע, ותיקים בארץ, המתקשים להתמודד עם דרישות הקיום. היו מהם שהפגינו בשדרות ערינו בקיץ 2011, ואחרים שהתביישו להכריז בפרהסיה על צורכיהם. יש מהם שאף דנים באפשרות לעזוב את הארץ מסיבות אלה. עניים אלה הם אנחנו, ובעיקר הצעירים החיים בארץ הזאת, מאותגרים כלכלית, רוצים לחיות, לא רק לשרוד.
במשך שנה ראיינה המחברת אנשים ונשים במגוון גילים שנענו לקריאתה האינטרנטית, הגדירו עצמם עניים חדשים ובאו לספר את סיפורם – כיצד הגיעו למצב הנוכחי, ובמה הם תולים את עוניָם. מתוך כך ברור מהו עוני בעיניהם: חישובים אם כדאי לקנות מילקי במרכול; אם להזמין חבר לארוחת ערב; אם אפשר לקנות כרטיסייה חודשית לאוטובוס. יש הקושרים את מצבם בכישלון מערכתי ואחרים מאשימים את עצמם. בסיפורי החיים מתגלה הדמיון ביניהם וגם כיצד כל אחד הוא ייחודי ואחר.
פתח דבר
מבוא: מחקר נרטיבי
פרק ראשון: הסובלים בבושה
נורה (65), גרפיקאית וצלמת
דליה (54), מטפלת גוף־נפש
שיר (51), מעצבת אופנה
אוריה (44), עובדת עירייה אקדמאית
אורלי (43), עובדת סוציאלית
נועם (40), מורה
עידית (44), מרפאה בעיסוק
מיכל (33), אקדמאית, ללא מקצוע מוגדר
פרק שני: נאבקים בשיטה
גל (27), צלמת, מידענית, אקטיביסטית
גאיה (39), מנטרת תודעה
ריבי (55), אמנית, מעצבת
אייל (50), עובד מדינה
סער (32), יועץ אסטרטגי
פרק שלישי: על הגבול הדק
ירון (46), מעצב
מאיר (37), מסעדן
איילה (33), צורפת ומורה
קרן (42), מעצבת
איתמר (41), מסעדן ומפיק
פרק רביעי: הורים
חיים (66), גמלאי תע"ש
אדי (75), גרפולוג
פרידה (64), מדענית
אפילוג: מחשבות ותובנות
נספח: עוני כלכלי
31-08-2018 אודי נוימן, מגפון
הספר "קולות – עוני חדש בישראל" של עמיה ליבליך מציג פסיפס אנושי מרתק של אנשים הישגיים שרכשו השכלה אקדמית ופתאום מבינים שכל העניין של השכלה "לא מוכיח את עצמו". יחד עם זאת, הניתוח של המחברת את הראיונות הוא מעט לוקה בחסר, מה שמעלה את השאלה האם "עוני חדש" הוא פשוט עוד אחד מרעידות-המשנה של "קץ שלטון האחוסלים"?
06-12-2017 ארי ליבסקר
בעבר דיברו על עניים שחיים ברחוב ואין להם מה לאכול. היום מדברים על עניים שיש להם אוכל במקרר, אבל הכל אצלם עומד להתפרק בגלל החברה והתנאים שאנו חיים בהם. כשאתה אומר 'עני', האסוציאציה היא של מי שאין לו בגד חם בחורף או שגר בשדרה. אבל הם עשויים להיראות כמונו, אנשים שגרים בבית עם ציוד בסיסי, ובפועל הם עניים.