מהו שינוי? מהו שינוי ארגוני? מה מייחד שינוי ארגוני של בתי ספר ציבוריים? האם הציפייה שיתרחש שינוי מהותי בבתי ספר בעקבות החלטה פורמלית של קברניטי המערכת החינוכית היא סבירה וריאלית? שאלות אלה ואחרות עומדות במוקד ספר זה, המנסה להסביר מדוע מאפייניהם של בתי ספר ציבוריים כיום אינם שונים באופן מהותי מאלה של בתי ספר בעבר, חרף ניסיונות רבים לשנותם וחרף השקעה ממשלתית רבה של משאבים ביוזמות שינוי שונות.
במטרה לעמוד על ההגיונות התיאורטיים של תהליכי שינוי ארגוני בבתי ספר, הספר מציע לאלה הלומדים על שינוי בארגונים, וכן לאלה העוסקים בשינוי של ארגונים, יסוד עיוני המנתח את מורכבותם של תהליכי שינוי ושל האתגר הכרוך בשינוי בארגונים בכלל ובבתי ספר בפרט. דגש מיוחד מושם על תיאור הקשיים שתהליכי שינוי מציבים בפני יחידים ובפני מערכות ארגוניות ועל חשיבות ההלימה בין מאפייני השינוי ובין נסיבות וצרכים ארגונים ייחודיים להצלחה במיסוד שינויים. הספר מביא את סיפוריהם של חמישה בתי ספר שנדרשו ליישם שינוי שעיקרו ניהול עצמי, בהתאם למדיניות שהכתיב משרד החינוך במערכת החינוך הישראלית, ומעלה תהיות בנוגע ליכולתם הפוטנציאלית של שינויים מערכתיים מוכתבים
לעצב מחדש את תהליכי ההוראה והלמידה בבתי הספר.
ספרו של אדם ניר משמש מורה נבוכים עבור קובעי מדיניות חינוכית הבוחנים את הטמעתן של רפורמות חינוכיות ועבור מנהלי בתי ספר, מורים וגננות הנדרשים ליישמן. קוראי הספר נחשפים לתהליך המורכב והמאתגר של ייזום והטמעת שינויים בחינוך, שתכליתם להפוך ארגוני חינוך למקום חם, מאתגר ומרתק עבור אלה הבאים בשעריהם.
(פרופסור יזהר אופלטקה)
פתח דבר
הקדמה
שער ראשון — מסגרת תאורטית
פרק ראשון — שינוי
פרק שני — שינוי בארגונים
פרק שלישי — בית הספר הציבורי כזירת שינוי
פרק רביעי — רפורמות בחינוך ושינוי בית־ספרי: אוטונומיה של בתי ספר וניהול עצמי
שער שני — שינוי בראי המעשה החינוכי
פרק חמישי — בית הספר "הדרים"
פרק שישי — בית הספר "אל־נור"
פרק שביעי — בית הספר "נופים"
פרק שמיני — בית הספר "הרואה"
פרק תשיעי — בית הספר "שדה אור"
פרק עשירי — על שינוי בחינוך, על קונטקסט ועל מה שביניהם