פרשת אימוני הצלילה של היחידות המיוחדות של חיל הים במי הקישון נחקרה על ידי ועדה בראשותו של נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט מאיר שמגר. הוועדה חשפה כי במשך עשרות שנים התנהלו האימונים במקום ששימש מאגר הפסולת של התעשיות הכבדות שבמפרץ חיפה וביב השופכין של הרשויות הסמוכות אליו, בלי שתיעשה בדיקה מקדימה של שטח האימונים.
הספר מציג בשפה עשירה וקולחת מנגנונים ותהליכים המסבירים כיצד השתרשו דפוסים שסתרו נורמות אתיות וכללי בטיחות. ניתוח המסמכים והעדויות מהפרוטוקולים של הוועדה שופך אור על הדרך שבה התעצב המחסום המחשבתי בהבנת המצב אצל הדרגים הפיקודיים הבכירים ומנע מהם לשאול שאלות ולהטיל ספק.
"יש דברים שאדם לומד תוך כדי פעולה, אולם אסור שזה יתייחס לנושאים העיקריים של תפקידו", אמר השופט שמגר בריאיון שנתן למחברת, ובו הוא מביע את דעתו הנוקבת על הפער בין הכתוב בקוד האתי של צה"ל לבין מה שהתרחש בפועל בשדה האימונים.
פרופ' אסא כשר, ממחברי הקוד האתי של צה"ל וחתן פרס ישראל בפילוסופיה:
הספר מנתח את ההיבטים הארגוניים והאתיים של אותה פרשה באופן המאפשר להפיק לקחים לא רק בהקשר של חיל הים והקישון, אלא בכל ארגון ובכל הקשר המעורר דילמות יסודיות. הספר מומלץ לקריאה המרחיבה את הדעת וללימוד המשכלל את איכות ההתנהלות.
פרופ' סמדר בן אשר, מחברת הספר "פרשת הקישון: צלול ועכור":
החוקרת חושפת ביד אמונה אמיתות חדשות על הידיעה ואי הידיעה של הסכנה בצלילות במי הקישון המזוהמים ועל החלטות שגויות של מפקדים. הדברים מטלטלים את אושיות המובן מאליו של השמירה על הקוד האתי של צה"ל.
פתח דבר
הקדמה
מבוא
פרק ראשון — אימונים מסוכנים: ועדת החקירה בודקת
פרק שני — האתיקה הצה"לית: ערכים ונורמות המנחים את מתכונת הפעילות
פרק שלישי — פרשנות ועדות החקירה למושגי "אחריות" ״ומקצועיות" של דרגי ביצוע בכירים
פרק רביעי — האם לקתה המערכת במחסום מחשבתי בהבנת המצב?
פרק חמישי — ראי התקופה: נורמות ומוסכמות בנוגע למפגעי הסביבה
פרק שישי — מאפיינים מבניים והקשרים מצביים והשפעתם על הערנות לסיכונים
פרק שביעי — דפוסי התקשורת ומנגנוני הבקרה
פרק שמיני — "מכַווני ההתנהגות" הפיקודיים: ערכים, תפיסות ודעות מקצועיות
פרק תשיעי — התרבות הארגונית ורוח היחידה
פרק עשירי — סיכום: מתיאוריה למעשה
מקורות
נספח — ריאיון עם נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט מאיר שמגר
נספח 2 — רוח צה"ל