חיבור זה מבקש להביא את סיפורם המופלא של יהודים וערבים במהלך אירועי הדמים של 1929. בשעה שבני שתי הקבוצות התעמתו, היו ביניהם גם כאלה שסיכנו את חייהם כדי להציל את בני הקבוצה האחרת. מאות יהודים ניצלו מן הטבח על־ידי ערביי חברון, ויהודים הצילו פלסטינים מידי יהודים.
בספר, שיופיע בקרוב גם בערבית, עדויות על מספר מקרי הצלה, ביניהם עדות אברום בורג על משפחת אמו, ועדות בועז כיתאין, שסבו היה רופא בחברון. פרק נוסף עוסק במעשי הצלה בין שתי הקבוצות שקרו בשנים האחרונות.
בכל מקרה של טבח, טיהור אתני או ג’נוסייד, ישנם המבַצעים והקורבנות, וישנם רוב האנשים, שחלקם תומכים ברוצחים ומרביתם ממשיכים לעסוק בשלהם, מאדישות או פחד. אך בכל אחת מזירות הפשע נמצא “גיבורים שקטים” שפעלו להציל ביודעם את הסכנות. במעשיהם הצילו לא רק את חיי הניצולים, אלא את נשמת אפה של האנושות כולה.
לביטויי הטוב האלה יש משמעות מוסרית וחינוכית ראשונה במעלה, ואותם אנו מבקשים לא לשכוח אלא להבליט בימים אלו, עת מגפת הגזענות ועמה מרכיבים של פשיזם פושים הן בקרב הישראלים והן בקרב הפלסטינים. כשמידרדרים במדרון הגזענות ישנה נקודת אל־חזור, שממנה אי אפשר אלא ליפול לתהום. עדיין הדברים בידינו ותלויים בנו, ישראלים ופלסטינים החרדים ממה שמתרחש. תקוותנו שהספר יהווה אמצעי למאבק נגד הגזענות המתרחבת בקרב שתי החברות, ומופת לערך קדושת חיי אדם באשר הוא אדם, פלסטיני כיהודי.
עורך הספר, פרופ’ יאיר אורון, פירסם קרוב לארבעים ספרים בנושאי הג’נוסייד והוראתו בישראל ובעולם, זהויות יהודיות ושראליות, ויחסי יהודים־פלסטינים. בשנים האחרונות הוא עוסק בחקר תופעת המצילים. ביוזמתו הוקם בכפר מגוריו, נוה שלום — ואחת אל־סלאם, גן המצילים הבינלאומי.
פתח דבר - מאת פרופ' יאיר אורון
מצילים וחסידי אומות העולם - מאת פרופ' יאיר אורון
הרג בירושלים ובחברון, 1929 : הורגים ומצילים - מאת פרופ' הלל כהן
"חסיד אומות העולם" של משפחתי - מאת אברום בורג
ראיון עם בועז כיתאין, 3 בינואר 2017
ראיון עם רחל אדמוני, 3 בנובמבר 2016
עדותו של יצחק חסון, ניצול הטבח בתרפ"ט בחברון
"אורות מאופל": מעשי הצלה בני זמננו - מאת שי ווינאפל
נספח: רשימות מצילים