"אני יודעת שחלומך היה ללמוד רפואה, אני מבטיחה לך, מיקי, שמצבנו הכלכלי הקשה לא יהווה מכשול להגשמת שאיפתך". את המשפט הזה אמרה לו אמו ביום שבו נפטר אביו, והוא בן 15 בלבד. בשנים שיבואו יעשה מיכאל — לימים, פרופ' מיכאל שימל — כל שביכולתו להגשים את חלומו להיות רופא. במהלך הכשרתו הרפואית, יתאהב ברפואת היילודים, שהייתה אז מקצוע חדש. הוא יתלהב מן החדשנות שבה, מהשפעתה על איכות חייהם של יילודים ומשפחותיהם. אחרי שישתלם באחד מבתי החולים הגדולים בארצות הברית, יחזור ארצה לירושלים כדי לשוב וללוות את היחידה שהיה בין מקימיה ולימים יעמוד בראשה למעלה משני עשורים. דרך ארוכה עברה היחידה מאז פתיחתה בשנת 1978 בחדרון קטן בתוך המבנה ההיסטורי של "שערי צדק" ברחוב יפו בירושלים, ועד למשכנה המרווח היום בבניין "הדור החדש", של בית החולים. מפגייה קטנה שבה ארבע עמדות אשפוז בלבד, היא הפכה לפגייה הגדולה ביותר בישראל.
הרואה את הנולד הוא הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים של היחידה לטיפול נמרץ ביילוד. הוא מתאר ומדגים אירועים, חוויות והתלבטויות מוסריות שמולן עמד תוך התמודדות יומיומית עם לידות מוקדמות, מומים מולדים, הריונות מרובי עוברים, שאלות של חיים ומוות, ורגעים קריטיים שבהם נדרשות החלטות קשות.
"פרופ' שימל מצליח בספר זיכרונותיו לעורר, להעיר ולהאיר דילמות אנושיות, מקצועיות, אתיות והלכתיות. בעזרת תיאורים חיים — ולעתים קרובות נוגעים ללב — נפרשת בפני הקורא יריעה רחבה של שאלות רפואיות ואתיות באשר להתערבות במצבים מורכבים".
הרב פרופ' אברהם שטיינברג, מנהל היחידה לאתיקה רפואית במרכז הרפואי שערי צדק, חתן פרס ישראל.
28-01-2022 בחצי היום, ליאת רגב
10-01-2022 ריקי רט, מקור ראשון