“פְּרוּ וּרְבוּ וּמִלְאוּ אֶת הָאָרֶץ וכְִבְשֻׁהָ וּרְדוּ בִּדְגַת הַיּםָ וּבְעוֹף הַשָּׁמַיםִ וּבְכָל חַיּהָ הָרמֶֹשֶׂת עַל הָאָרֶץ." הפסוק הזה מחומש בראשית מהדהד באנושות אלפי שנים, ובכל זאת, כשאנחנו מתבוננים על מצב הטבע בעשורים האחרונים, עולה השאלה: האם לא לקחנו אותו רחוק מדי? שימוש בחומרי הדברה, הרס יערות לגידול בקר, שריפת דלקים מזהמים ודיג יתר, הם מקצת הפעולות הפוגעות במרקם החיים על פני כדור הארץ ומביאות את אוכלוסיות חיות הבר ואת היציבות האקלימית להתמוטטות חסרת תקדים. האם המציאות הזאת היא גזרת גורל? האם המצב כך כי מדובר בחלק מטבע האדם? מה מקומה של היהדות בכל זה? האם היא חלק מהפתרון או חלק מן הבעיה? מה עמדתה כלפי הטבע?
בספר הביכורים בעברית של יונתן אייקנבאום הוא יוצא למסע מרתק בעקבות הסיפורים המכוננים של זהותנו היהודית והמערבית. הדמויות של ספר בראשית קמות לפנינו לתחייה ומציירות יחד אנושות, הנמצאת בחיפוש מתמיד אחר איזון. זהו ניתוח עוצר נשימה, המתמודד עם שאלות נוקבות מהתורה, בניסיון לתת מענה למשבר האקולוגי: קין והבל, מי מהם צריך לשמור על מי? מי רמז לנח לשלוח יונה במקום עורב? מה בינינו לבין בוני מגדל בבל וחברת סדום ועמורה? ומדוע בריאת האדם מסופרת פעמיים?
הספר שבידיכם בא לעולם כדי לייצר את החיבור הנדרש בין היהדות לבין המשבר הסביבתי על־ידי ניתוח הגותי מרענן ונגיש. בכך הוא עונה על משאלת הלב הכפולה של המחבר: לחשוף את הרלוונטיות של התורה בתחום מרכזי בחיינו, שבו היא נחשבת בטעות לתלושה ומנוכרת, ולהטמיע ערכים של קיימות, באופן שמתאים לתרבות ולחברה בישראל.
מבוא
זהותו של אדם הקיימות
עולם ללא ערבות: נצחונו של הקניין
לקראת אדם ערב
להרחיב את גבולות הערבות
הערבות והטבע
לקראת חברה מקיימת: לתקן את הקניין
השפה הפוליטית של הקיימות
קיימות מבראשית, קיימות ישראלית
אחרית דבר