הָאֲבָקָה מאפשרת לצמחים לייצר פירות וזרעים. זהו שירות חיוני שהמערכת האקולוגית מספקת לאדם: רוב היבולים החקלאיים תלויים בהאבָקה, וגם הישרדותם של צמחי הבר תלויה בה. ישראל עשירה במיני צמחים ובמיני חרקים שמבקרים בפרחיהם. הודות לכך מְזַמֵּן לנו הטבע בישראל גם מגוון מרתק של מנגנוני האבָקה. פרופ' אמוץ דפני ופרופ' דן איזיקוביץ עסקו לאורך עשרות שנים בלימוד, בתיאור ובהוראה של הביולוגיה של ההאבָקה בצמחי הארץ. הם פרסמו את ממצאיהם בספרים מקצועיים ובמאות מאמרים בכתבי עת בין-לאומיים. כעת הם מנגישים את פועלם לחובבי הביולוגיה והטבע בארץ — בעברית, בגובה העיניים ובליווי צילומים מרהיבים.
חלקו הראשון של הספר סוקר את המבנה הכללי של פרחים ותפרחות, את שיטות הרבייה השונות בעולם הצומח, את ההתאמות שהתפתחו בצמחים למשיכת מאביקים, ואת התאמות־הנגד של חרקים מאביקים להזנה מפרחים. המשך הספר מוקדש למקרי מבחן ספציפיים, שאת רובם חקרו דן איזיקוביץ ואמוץ דפני יחד עם תלמידיהם. כל פרק מתאר את מערכת ההאבָקה של צמח ישראלי אחר. חלק מהצמחים (כגון כלנית או רקפת) נפוצים ובולטים, ואילו צמחים אחרים נדירים יותר (כמו סחלבים רבים) או צנועים יותר (למשל, שיזף). בעזרת הפרקים בחלקו השני של הספר נוכל לזהות את הצמחים בשדה, להבין את מבנה הפרחים, לצפות בחרקים המבקרים, ולנסות לפצח בעצמנו שאלות שעדיין פתוחות לגבי הקשרים ביניהם.
"האבקה בראי ישראלי" הוא תוספת חשובה ועדכנית למדף הספרים של סטודנטים/יות מורים/ות ומדריכים/ות, וכמוהם של חובבי/ות הטבע והטיולים בישראל.
פרופ' תמר קיסר
בכתיבת ספר זה עמדה לפנינו המטרה לפרוש בפני הקוראים תחום מדעי שמספר הפרסומים בו בעברית מועט, ומה שקיים מתפרש לאורך עשרות שנים ובכתבי עת שרובם אינן עומדות לרשות הקהל הרחב. ספר זה, הָאֲבָקָה בראי ישראלי, מסכם יובל שנות עבודה של שני המחברים ונועד לשקף את הידע בנושא, משלנו ומשל אחרים. הפרקים ערוכים לפי מיני הצמחים, ועבור כל אחד מהם נעשה מאמץ להדגיש היבטים אחרים, העוסקים בתופעות השונות של הביולוגיה של הפרחים ושל האבקתם. בכוונה צמצמנו את התיאורים העוסקים במבנה הפרח רק לאותן תכונות הקשורות למנגנוני ההאבקה ונמנענו מפרטים שאינם קשורים בהן במישרין.