עיצוב התודעה
- פורמט: כריכה רכה | 304 עמ׳
- פורמט: EPUB
- שפה: עברית
- מידות: 21*13.5
- מועד הוצאה לאור: יוני-2021
- מסתֿ״ב: 978-1-61838-903-9
- קטגוריות: עיון | רוחניות ופסיכולוגיה
- עריכה: ורד נדב
מה אנו יודעים על הסמארטפון שלנו? האם אנו מפעילים את המרובע הדק הזה שמחובר אלינו כאיבר מאיברנו מאז שנות התשעים, או שהוא מפעיל אותנו? ד"ר לירז מרגלית חושפת בפנינו את מה שאנחנו לא יודעים, או, מדויק יותר, את מה שלא רוצים שנדע עליו ועל הפעולות הסמויות מן העין שנעשות על ידי מפתחי האפליקציות ואשר מטרתם העליונה והמובהקת היא ללכוד אותנו בתוכו לתועלתם. המשמעות של העברת מכלול חיינו אל עולם הדיגיטל היא שכל הקלקה וכל מילוי טופס מתועדים ומנותחים. העקבות הדיגיטליים הללו הם מכרה הזהב והיהלומים של ימינו. כריית מידע מאפשרת לחברות מסחריות לבנות פרופיל של כל משתמש, באמצעות אלוגריתמים המספקים מודיעין פסיכולוגי אין־סופי, ולשלוח לו מבול של מסרים התואמים את אישיותו, ובכך להנדס בו כל פעולה, תחושה ומחשבה בלא צורך באינטראקציה ישירה עמו.
בעוד שמרביתנו מאמינים כי המציאות הדיגיטלית מזמנת לנו חופש מידע ובחירה רב, מגלה לנו המחברת את פניה האשלייתיים והמכזבים, ואת המניפולציות המתוחכמות שנועדו לפתות את המשתמש להתמסר ליישומים, להתמכר לאתרי תוכן וחברה, ולבזבז עוד ועוד זמן וכסף באתרי קניות. ובאין חוקים, רגולציות ובלמים להגנה על משתמשי הדיגיטל מסתמנת תמונת מציאות עתידית שבה האדם שבוי "מרצון" בהיעדר חופש מחשבה, רצון ובחירה.
ד"ר לירז מרגלית היא פסיכולוגית חברתית, מרצה במרכז הבינתחומי הרצליה, מתראיינת תדיר בתקשורת, וכותבת טור במגזין Psychology Today ובמגזין העסקי CMSWire אשר העניק לה פעמיים את התואר "כותבת השנה״. בשנים האחרונות היא חוקרת את השפעות הטכנולוגיה על ההתנהגות האנושית ומייעצת לחברות טכנולוגיה וסטארט־אפ בתחומי חוויית הלקוח, עיצוב התנהגות ופרסונליזציה.
עיצוב התודעה מאת ד"ר לירז מרגלית הוא ספר פורץ דרך. זהו מדריך עדכני ומרתק לעולם הדיגיטלי שבו אנו חיים, ומה שחשוב יותר — צלצול השכמה לכל מי שיש לו סמארטפון. המציאות הווירטואלית מנוהלת על ידי חברות־ענק טכנולוגיות, וכפי שמראה לנו ד"ר מרגלית, בעולם זה אין אנו הלקוחות אלא הסחורה, והוא מתנהל על פי חוקים משלו, שלרוב איננו מודעים להם. אבל מה קורה כאשר המוח האנושי, שעוצב לאורך מיליוני שנים על מנת לאפשר לנו לשרוד ולתפקד כחיות חברתיות בעולם האמיתי, פוגש עולם טכנולוגי, שעוצב על מנת להפעיל אותנו דרך הרגשות והמחשבות שלנו? ד"ר מרגלית מזמינה אותנו לסיור מרתק אל מאחורי הקלעים של המציאות הווירטואלית החדשה. מאחורי הטכנולוגיה הדיגיטלית מסתתרת פסיכולוגיה דיגיטלית, והיא מעצבת את התודעה שלנו ומשפיעה על חיינו וחיי ילדינו בדרכים שכדאי שנהיה מודעים להן. כי העתיד כבר כאן, וכמו תמיד – ידע הוא כוח.
(פרופ' יורם יובל, פסיכואנליטיקאי, פסיכיאטר וחוקר מוח, מומחה בתחום הנוירוביולוגיה של אהבה ורגשות.)
הקדמה
בנימה אישית
מבוא
פרק ראשון: כמה לייקים אתה שווה?
פרק שני: עיצוב ההתנהגות והנדסת התודעה במרחב הדיגיטלי
פרק שלישי: עידן של תגמולים וירטואליים
פרק רביעי: הטכנולוגיות המוצלחות ביותר הן אלו שמצליחות לעורר רגש
פרק חמישי: ההתמכרות לכימות, או מה גורם לאדם בריא בנפשו לרצות להימדד על פי מספר הלייקים שהוא מקבל?
פרק שישי: תרגיעי דוקטור, מה יש לך נגד טכנולוגיה?
פרק שביעי: הנייד הוא תיבת סקינר ואנחנו עכברים
פרק שמיני: מביהביוריזם לכלכלה התנהגותית
פרק תשיעי: מכלכלה התנהגותית לעיצוב התנהגות
פרק עשירי: כוחה של מניפולציה רגשית
פרק אחד־עשר: הנדסת ההסכמה .
פרק שנים־עשר: תובנות ישנות — טכנולוגיה חדשה
פרק שלושה־עשר: למידת אסוציאציה, חיזוקים, ואיש המרלבורו
פרק ארבעה־עשר: כיצד מהנדסים תלות פסיכולוגית — מבט מבפנים במנגנון התגמול המוחי
פרק חמישה־עשר: מכונות הימורים וניידים הם תיבות סקינר
פרק שישה־עשר: מדוע חשוב כל כך
פרק שבעה־עשר: כיצד מהנדסים הרגלים
פרק שמונה־עשר: כיצד לשמר הרגלים
פרק תשעה־עשר: חשיבות התגמול ביצירת הרגלים
פרק עשרים: החיים ברשת
פרק עשרים ואחת: הרשתות ותרבות הראווה
סוף דבר
עובדים עלינו במוח - שני פרקים מתוך הספר
21-09-2021 אלכסון
תלות פסיכולוגית אפשר להנדס, ויש מי שמתמחים בכך: מבט מבפנים במנגנון התגמול המוחי